21 september, 2005

Jämo och elände

Av hänsyn till ergonomi har Volvo infört längdkrav för nyanställning som fabriksarbetare. Mellan 163 och 195 cm. bör man nämligen vara för att undvika belastningsskador. Låter omtänksamt och rimligt i mina öron, men i själva verket är det könsdiskriminering!
Bot och bättring beordras!

Jag kan inte förstå hur fysiska krav kan vara könsdiskriminering ens efter Jämo's motivering: "Det är ett krav som utestänger 25 procent av Sveriges kvinnor, och därför måste det vara indirekt diskriminering"

Som arbetsgivare kan jag väl ställa krav som skulle utestänga 99,9% av Sveriges kvinnor utan att det per automatik skulle vara könsdiskriminerande?
F.ö. skulle det vara intressant att se hur könsfördelningen ser ut bland dem som är över 195 cm och därmed för långa för jobbet...

En rad yrken ställer fysiska krav på arbetstagaren. Hur stor andel av Sveriges kvinnor utestängs t. ex. från brandförsvaret på grund av styrkekraven som ställs där?
Är det könsdiskriminering? Eller kanske omtanske om den medvetslösa tunga personen som ska bäras ut från ett brinnande hus?
Jämo gör jämställdhetssträvan en stor otjänst genom att välja strider som förlöjligar både dem själva och jämställdhetsbegreppet.

Erixon skrev för en tid sedan en raljerande text om hur korta är strukturellt diskriminerade.
Han hade uppenbarligen halvt rätt åtminstone... (scrolla/sök för att komma till rätt post)

Vi har ett samhälle som uppmuntrar oss att tävla i att vara mest offer.
Det är en tävling som inte har några vinnare...