07 september, 2005

Knarkchock på Folkhälsoinstitutet

Kanal 5's radarpar Filip och Fredrik är aktuella med en serie reseprogram. I Nya Zeeland tar de seden dit de kommer och testar receptfria lyckopiller. Moralpaniken från den svenska förmyndarklassen, här i form av Folkhälsoinstitutet, låter naturligtvis inte vänta på sig.
Tragikomik på högsta nivå!
(Att kvällspressen tar till sitt vanliga effektsökeri i rubriksättning och vinkling är inte särskilt anmärkningsvärt, bara tröttsamt...)

Det helt lagliga droganvändandet som programinslag får Kajsa Mickelsson på Folkhälsoinstitutet att utbrista: "Herregud, får man sända sånt här? Jag är mållös… det är väldigt oansvarigt."
Chocken över frånvaron av censur i etermedia övergår sedan i följande skarpa konstaterande: "Tabletterna innehåller missbrukssubstanser, en ny typ av amfetamin skulle man kunna säga, som påverkar det centrala nervsystemet."

Oj! Tabletterna innehåller substanser som är möjliga att missbruka och som påverkar det centrala nervsystemet. Precis som öl, chokladbollar och tusentals andra varor som du kan inhandla i din lokala Konsum-butik och festa loss på...
För att riktigt förstå hur "oansvariga" Kanal 5 är påvisar man de aktiva ingrediensernas amfetaminliknande egenskaper...
Att en drog är vakenhetshöjande, som amfetamin, istället för vakenhetssänkande, som alkohol, får åtminstone inte mig att förfasas över duons undersökande journalistik.
Snarare avundas jag Nya Zeeländarna och herrar Fredrik och Filips glidartillvaro.