03 oktober, 2005

Månadens smak

Ännu ett parti kandiderar i riksdagsvalet 2006... Någon som på allvar tror att det kommer bli den vitamininjektion som svensk parlamentarism behöver?

Jag förstår missnöjet och frustrationen över politikerklassens oförmåga att åstadkomma verklig förändring. De etablerade partierna tycks mer intresserade av makt än folkvilja och ideologi.

Fler partier leder dock till svagare och mer urvattnade regeringar. Allting kompromissas, först genom partiapparaterna och sedan partierna emellan. Tid och energi som borde läggas på att räta upp skutan Sverige läggs på partitaktiserande och maktspel.

Nä, ge mig två tydliga alternativ, det räcker! Ett kollektivistparti och ett individualistparti.
Cementera den bespottade blockpolitiken med denna den tydligaste och viktigaste ideologiska skiljelinjen som finns. Oavsett hur många partier som bildas som säger sig "stå utanför blockpolitiken" så handlar allting till sist ändå om hur de ställer sig till individens rätt kontra kollektivets.

Även med bara två partier skulle mångfalden, idéerna och debatten få livsluft genom PERSONVAL fullt ut.
Väljs man direkt till ett ämbete får man tydlig makt och därmed tydligt ansvar.
Enmansvalkretsar är en annan välkommen reform som utan tvekan skulle vitalisera demokratin och minska avståndet mellan väljare och valda.

Vi behöver inte fler partier, vi behöver fräscha radikala idéer och kompetenta politiker som står för ideal, som inte gömmer sig bakom en anonym partiapparat och som när de väl fått folkets förtroende verkligen har mandat att genomföra sin agenda också.