31 maj, 2006

Uppläxning

En fråga som diskuterats förvånansvärt mycket idag är läxornas vara eller inte i grundskolan.
(v) vill avskaffa dem och (fp) går i taket som på beställning. Jag har inget direkt åsikt i frågan, det finns säkert pedagogiskt försvarbara argument för båda sidor. (v)'s argument för att avskaffa läxorna är dock skrämmande socialistiskt: Eftersom inte alla barn har föräldrar som engagerar sig i skolarbetet så ska alla fråntas möjligheten att engagera sig med läxhjälp - annars är det inte "rättvist"...

Det finns större orättvisor när det gäller studieförutsättningar kan jag meddela: Hur ska vi komma tillrätta med problemet att inte alla barn har en IQ på 130? Får jag föreslå (v) att propagera för obligatorisk lobotomering av skolelever för att ge alla samma "rättvisa" mentala nivå?
Men det var inte Vänsterpartiets rättviselogik jag tänkte skriva om.

Det som gör mig beklämd är att läxor i grundskolan överhuvudtaget är föremål för politisk debatt.
Politiker ska inte bestämma i pedagogiska frågor, det ska pedagoger göra. Och vilka pedagogers skolor man vill anförtro sina barn till är föräldrarnas sak att avgöra.

Inte en enda röst som hörts i debatten har ifrågasatt politikers otroliga förmåga att veta vad som är bäst för alla! Är den allmänna meningen verkligen att läxor i grundskolan är en fråga på politisk riksnivå? Och att det politikerklassen finner lämpligt beträffande läxor med lag ska appliceras på ALLA elever?
För oss i den lilla skara som inte föredrar totalitarism återstår väl bara att emigrera i så fall.


"In a Socialist society, parents should be seen and not heard."
- Margaret Thatcher

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Att förstöra utbildningssystemet är en avancerad och rätt subtil form av landsföräderi väl värdig stalinisten Ohly.

Lärofadern Stalin skulle ha skjutit honom förståss men det drabbade ju faktiskt 60.000.000 stycken.

1:19 em  

Skicka en kommentar

<< Home